577932_536945862983614_1069733922_n

Не тежимо бомбастим насловима, али за овај случај ни најбомбастије речи нису довољне да опишу тежину ситуације у којој су се нашли запослени у ЗУ „Апотека Сремска Митровица“.

Зашто је брука баш историјска?

Никада се није десило да запослени у УСТАНОВИ која врши услуге ПРИМАРНЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ, изгубе право на здравствено осигурање!?? Дакле, може се рећи да је наш град ушао у историју. Као и Херострат. Запослени у нашој апотеци, од 01.01.2017. године фактички раде НА ЦРНО. Њихови Уговори о раду су сада само празна љуштура, садржај је нестао. И не само то. Ти запослени имају чак и мање права од оних који раде на црно. Ево малог, тужног поређења:

На црно код НН послодавца Запослени у ЗУ Апотека
Пензиски стаж: нема Нема од 01.09.2016.
Здравствено осигурање: нема Нема од 01.01.2017.
Зарада: добија (иако нема формални основ)

Не добија (иако постоји формални основ)

Путни трошкови: по правилу добија Не добија од 05/2016.

 

Зашто за директора не постоји ни Устав ни закони !?

Било би преопширно набрајати шта све крши својим поступцима директор наше апотеке. Било би и сувишно, јер он то свакако ЗНА и то свакако ради СВЕСНО. Право питањем КО и ЗАШТО  му то дозвољава?

На питање КО одговор је једноставан. Оснивач Здравствене установе „Апотека Сремска Митровица“ је Град Сремска Митровица. Органи Града постављају органе управљања наше апотеке. Наши одборници су продужили мандат директору, који је већ тада кршио закон (неисплаћивањем зарада). Питање је за одборнике: ЗАШТО? Град, као оснивач, очигледно дозвољава да директор брутално крши елементарна људска права. ЗАШТО? Мора да постоји мотив. Један наслућујемо, али за сада нема довољно доказа. За сада само констатација, да су градски оци и одборници у Скупштини Града ти који омогућавају директору да му људи раде „на црно“. Шта ако ускоро буду избори? Ово је сувише „фришко“ да би подлегло колективној амнезији. Мислите о томе.

„Градски Оци“

Кликом на доњи линк можете отворити симпатичну дефиницију из „Вукајлије“ (то не одражава наш став, а дефиниција је за оне који су баш радознали):

http://vukajlija.com/gradski-oci

Дакле, за сада немамо нити можемо да замислимо разлог, ЗАШТО неко дозвољава уништавање установе ПРИМАРНЕ здравствене заштите.

Овако можемо до сутра, али ако неко нема осећаја за Град, и ако му је чуло за срамоту искључено, онда нема сврхе настављати. Само нека остане записано и да се током кампање (кад год била) сетимо овог текста.

Апел синдикалцу у Управном одбору

Можда је субјективно, али нам је ипак било необично да бивши синдикални функционер буде постављен у Управни одбор ЗУ „Апотека Сремска Митровица“. Обзиром да није противзаконито, нисмо обраћали посебну пажњу. Ипак, од дана када су запослени изгубили право на социјално осигурање, чланство „сидникалца“ има посебну моралну тежину. Човек, који се током сидникалне каријере активно борио против кршења основних радних права, сада је део „екипе“ која та права брутално крши. Зашто? Не кажемо да би требало да поднесе оставку, али једноставно постоји морална обавеза да покуша нешто конкретно да учини. Не као представник органа управљања, већ као бивши први човек синдиката. Знамо да може да утиче на градске сидникалне руководиоце, да се огласе по том питању.

Када смо већ код синдиката, у Финансијском плану Апотеке за 2016-у годину, под редним бројем 76, постоји интересантна ставка:“ДОПРИНОС ЗА ЗАРАДЕ ВЕЋУ СИНДИКАТА“(???) и износ од 120.000,00 динара. Сигурни смо да за то не може да постоји законски основ, али о томе у посебном тексту.

За запослене

Током писања овог текста, добили смо вест, да је (наводно) „у општину отишао нови списак„. Не обраћајте пажњу на то. Класичан (јефтин) трик одвраћања пажње са суштине проблема. Сваком списку вишка запослених мора да претходи ПРОГРАМ решавања вишка запослених. Програм МОРА да садржи критерујуме и предлог програма доставља се синдикату код послодавца. Сваки списак без програма је ништав. НУЛА.

Можда није лоше да обрате пажњу на следеће:

Закон о раду је 2014-е године увео једну новину и обрачуну зараде доделио статус ИЗВРШНЕ исправе (чл 121 ст.6). У новом Закону о извршењу и обезбеђењу у члану 41 став 1 тачка 8 то и потврђује: „исправа која је другим законом одређена као извршна исправа„. Дакле, по питању исплате зарада, више није неопходно да се води судски поступак, већ само извршни. Битно је да обрачун зараде садржи печат и потпис овлашћеног лица. Сву стручну и логистичку подршку треба да пружи градски синдикат.

Евентуално обраћење било којој инспекцији, може да буде као бумеранг. Не саветујемо ништа, само указујемо на могуће варијанте. Фикција: инспекција (било која)  дође,  констатује неправилност и поднесе прекршајну пријаву. Нажалост, и против апотеке, и против директора. Шта је резултат? Још већи намет и још тежа ситуација за апотеку. Можда то неко баш и хоће. Размислите о томе.

Из тог разлога не треба да замерите ни својим колегама по чијем је налогу извршитељ одузео возило Опел „Мерива“. Они су само били одлучнији да заштите своју имовину (зараду).

По нашем мишљењу, једини пут, којим се може извршити притисак, а да нема штетне последице по апотеку, је подношење кривичне пријаве против директора. Основ је садржан у члану 163 Кривичног законика Републике Србије. Право на подношење пријаве има свако од оштећених, а ако их је више, то има посебну тежину. То би, технички, такође требало обезбеди градски синдикат. Уколико изостане, можемо да (бесплатно) обезбедимо адвоката за састав кривичне пријаве.

Синдикалној организацији ЗУ „Апотека Сремска Митровица“:

Огласите се! Захтевајте реаговање од виших инстанци ваше организације. То је ваше право. Нико не саветује да нешто ломите, али ваше право је да добијете конкретан одговор, са конкретним роковима за решавање ситуације. Нарочито је важно да добијете одговор на питање: ШТА Град Сремска Митровица намерава да учини са ЗУ „Апотекс Сремска Митровица“.

И за крај наградно питање: да ли још негде у Србији постоји град где се на челу  установе која врши примарну здравствену заштиту, налази особа која нема пребивалиште у том граду? Ако неко сазна, молимо да нам јави.

Ј.Х.