Намера овог текста није да ниподаштавамо Покрет „Доста је било“ који се свом снагом бори против власти у Народној скупштини Србије, и очигледно стиче све веће поверење грађана. Напротив! Хтели смо само да укажемо свим поштеним грађанима Сремске Митровице који су Покрету приступили из најчистијих намера, да је политичка странка „Доста је било“ постала веома пожељна удавача којој се, нажалост, удварају ситни политички мешетари из нашег малог сокака, који су се претходно развели са десетак других странака, са којима су били у браку из користи.

Прошле недеље је фејсбук преплавио флајер сремскомитровачког одбора Покрета „Доста је било“ у којем се позивају наши суграђани да постану оснивачи политичке странке под истим именом. На плакату стоји време потписивања подршке (14. јануар од 8-12 h) и место прикупљања потписа (Канцеларија за младе, Светог Димитрија 10, Сремска Митровица, преко пута општине). Проверили смо и, гле чуда, ради се о општинским просторијама у којима је смештена Канцеларија за младе која делује у оквиру Градске управе за културу, спорт и омладину!

osnivanje-dosta-je-bilo-sremska-mitrovica

Логично питање које се одмах намеће: КО ЗАПРАВО ОСНИВА МИТРОВАЧКИ ОДБОР „ДОСТА ЈЕ БИЛО“?

Општинске просторије, дакле и просторије Канцеларије за младе, контролише локална власт чији је носилац Српска напредна странка. С друге стране, координатор канцеларије за младе је Ненад Радмановић, члан Извршног одбора ДСС-а у београдској централи странке. Људи који га познају кажу да је на тој функцији био док је ДСС био део локалне власти, али да је остао координатор и после преласка ДСС-а у опозицију. Што значи да је веома стручан за свој посао, или је можда добар сарадник власти? Неки други кажу да је веома близак сарадник Ненада Лемајића који је опет члан Извршног одбора ДС-а. Трећи веле да је Ненад Радмановић веома успешан канцелариста за младе (премда није више тако млад), о чему је својевремено писала и локална штампа:

http://sremskevesti.rs/kancelarija-za-mlade-grada-sremska-mitrovica-medu-najboljima-u-srbiji/

Ко дакле оснива митровачки одбор „Доста је било“? Напредњаци који су им уступили просторије за скупљање потписа, ДСС који им је потурио свог функционера да све организује на свом радном месту координатора за младе или ДС који им је уступио једног свог одборника? Ради се о Ђорђу Ђорђићу који је недавно прешао из ДС-а у „Доста је било“, притом задржавајући одборнички мандат. На тај начин Покрет „Доста је било“ иако није учествовао на локалним изборима, сада има једног одборника у Скупштини града који, узгред, и даље седи у скупштинској клупи поред свог ментора Ненада Лемајића из ДС-а.

sasa-radulovic

Због свих ових коинциденција које су у најмању руку сумњиве, најмање вероватно звучи могућност да митровачки одбор „Доста је било“ оснива група ентузијаста и противника власти. Пре ће бити да неко прави „странку – ћерку“ по узору на „фирму – ћерку“.

Елем, епилог целог догађаја је још занимљивији. Пошто је пукла брука по граду, а чујемо да је пало и рибање ушију појединих општинских функционера, наједном је у суботу ујутро на вратима Канцеларије за младе освануло обавештење да се прикупљање потписа за оснивање градског одбора Доста је било неће вршити у општинским просторијама, већ у просторијама Месне заједнице Центар (?!). Ваљда је неко схватио да је све и сувише провидно и да су се људи из сенке прекомбиновали?

obavestenje-1

obavestenje-2

Понављамо наградно питање из наслова чланка: Ко је власт, а ко опозиција у Сремској Митровици? Признајемо да не знамо одговор! Нека нам се јави онај ко зна…

На дан потписивања подршке у Месној заједници Центар могли су се видети бројни чланови СНС-а, ДС-а, ДСС-а и других странака, њихове супруге, девојке, родитељи, кумови и пријатељи, како потписују оснивање градског одбора странке „Доста је било“. У том смислу треба повести рачуна да се не упропасти још једна лепа и здрава идеја, зарад стварања и опстајања лажне опозиције у нашем граду.

Б.Д.